tiistai 10. helmikuuta 2009

Kotiläksy: suomalaisten historia

HAASTATTELE lyhyesti jotakuta suomalaista henkilöä ja kysy häneltä seuraavat kysymykset:

 • KUKA tai KETKÄ ovat merkittävimmät henkilöt Suomen historiassa?
 • MIKÄ aika tai tapahtuma on ollut Suomen historian kannalta merkittävin?

Pyydä haastattelemaltasi henkilöltä myös lyhyet PERUSTELUT vastauksille. Kirjoita saamistasi vastauksista lyhyesti blogiin pe 13.2. klo 16.00 mennessä.

17 kommenttia:

 1. Kysyin suomalaiseltä opiskelijalta - Lauralta kahvilassa. Hän sanoi, että hänestä U.K kekkonen on merkittävin henkilö Suomen historiassa. Kekkonen oli Suomen presidentti pitkällä ajalla. Hän on tehnyt paljon hyviä asioita suomalaisille. 'Kekkonen on pidetty henkilö,' hän kertoi, 'samalla hän on hyvin persoonallinen ihminen.'

  Lauran mielestään sotien aika on olleet Suomen Historian kannalta merkittävin aika. Koska silloin ihmiset sotivat itsenäisyyden varten. Hänestä suomalaiset sotilaat olivat sankarit sodassa. Kysyin myös häneltä onko sisällissota on tärkeä sota hänestä. Hän sanoi, että varmasti jo, mutta siellä on erilaistä syytä.

  VastaaPoista
 2. 1. Vuonna 1944 jatkosodan loppuvaiheessa Risto Ryti teki Saksan kanssa omissa nimissään Ribbentrop-sopimuksen, jolla Suomeen saatiin Saksasta elintarvikkeita, aseita jo jonkin verran sotajoukkoja. Suomen saama aseapu oli ratkaiseva, joten Risto Rytiä voi pitää yhtenä merkittävimpänä henkilönä. Toinen on Urho Kekkonen, joka erittäin pahaan ulkopoliittiseen aikaan (kylmä sota ja kolmas maailmansota lähellä) taisteli idän ja lännen välillä ja toimi ikään kuin pehmennyspatjana ottaen iskuja vastaan. Lisäksi hän vaikutti Suomen ja Neuvostoliiton välisiin kauppa- ja naapurisuhteiden kehittymiseen.

  2. Merkittävin tapahtuma on luonnollisesti Suomen itsenäistyminen vuonna 1917. Merkittäviä tapahtumia ovat myös talvi- ja jatkosota ja niistä aiheutuneet sotakorvaukset, jotka ovat edesauttaneet Suomen metalliteollisuuden kehittymistä. Ilman sotakorvauksia Suomi ei olisi kehittynyt niin nopeasti hyvinvointivaltioksi.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Haastattelin lyhyesti kolme kaveria (1 mies 37v. ja 2 naista noin 40v.)
  1. Merkittavin henkilö Suomen historiassa oli M.Agricola joka vuonna 1543 loi Aapista (ABCKirja), jonka pohjalta ihmiset pystyivät opettelemaan lukemista ja kirjoittamista. Häntä pidettiin tärkeänä henkilönä, koska he ihmettelivät kuinka kauan siihen (siis suomen kielen opettamiseen) olisi mennyt jos Aapista ei olisi ollut.
  2. merkittävin hetki oli Suomen itsenäistyymisen päivä v.1917 "siksi että sen jälkeen on saatu päättää omista yhteiskunnallisistä asioista itsenäisesti".
  Toinen tärkeä hetki oli silloin kun Tarja Halosen valitiin presidentiksi.
  Yksi kavereista mainisti että merkittavin hetki ei ainakaan ollut silloin kun Suomi voitti vuonna 1995 Suomen jääkiekon mestaruden.

  VastaaPoista
 5. Minun kaveri sanoi, että yksi merkittävistä henkilöistä on tietenkin Mannerheim. Ensinnäkin hän johti valkoisia joukkoja Suomen sisällissodassa punaisia vastaan, ja Suomi pysyi itsenäisenä. Jos punaiset olisivat voittaneet, Suomi olisi ollut Neuvostoliiton osa.
  Sitten Mannerheim oli Suomen armeijan ylipäällikkö talvi-ja jatkosodassa, hän oli puolustamassa Suomen tsenäisyyttä ja koskemuattomuutta.

  Suomen historian merkittävimmät tapahtumat liittyvät samaan aiheeseen: hänen mielestänsa ne ovat sisällissota ja II Maailmansota. Jos Suomi ei olisi säilyttänyt itsenäisyyttään, olisi tämä maan historia ja kohtalo ollut aivan toisenlainen.

  Katja D.

  VastaaPoista
 6. Haastattelin lyhyesti englannin kielen opettajaani, Marja Keni-Vanosta.
  Hän kertoi, että kaikkia ihmisiä, jotka taistelivat sodissa Suomesta, kannattaa kunnioittaa, vaikka emme tiedä heidän nimiä. Hänen mielestä merkittävin henkilö Suomen historiassa on Urho Kekkonen. Hänen suurimpana ansiona on pidetty Suomen ja Neuvostoliiton suhteiden ansiokasta hoitamista maailmanpoliittisesti vaikealla ajalla. Hän myös isännöi ETYKta eli suurvaltojen huippukokousta, siksi hänellä oli myös kansainvälinen merkitys.

  Hänestä merkittävin aika on varmasti itsenäisyyspäivä. Koska silloin Suomella oli oma kieli, kulttuuri ja kansallisuus. Suomi sai päätäntävaltaa ja kansan identiteetin kansainvälisesti.

  Fei eli Roosa

  VastaaPoista
 7. AGRICOLA - Mitä meillä ei olisi ilman A:aa? Ei olisi suomen kirjakieltä ja suomalaista kulttuuria, koko
  identiteettihän meiltä olisi kateissa!

  TALVISOTA ja sen jälkeisen Suomen rakentuminen: SÄILYTIMME ITSENÄISYYDEN, itsenäisyyshän merkitsee
  kaikkea. Suomi joutui ponnistelemaan maksaessaan sotakorvaukset ja sitä kautta kehitimme
  yhteistä pääomaa: suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa...

  VastaaPoista
 8. Minä haastattelin minun ystäväni ja hänen vastaukset ovat edellä.

  VastaaPoista
 9. Haastattelin mun suomalaisen kaverin, joka opiskelee UTA:ssa.

  Merkkittävimmät henkilöt Suomen historiassa hänen mieleensä mukaan ovat M. Mannerheim, koska se oli tärkeä henkilö sotien aikana ja Suomen presidentti ja sitten myös Urho K. Kekkonen, joka auttoi Suomea vaikoissa ajoissa ja hoitti hyvin Suomi - Venäjä suhdetta.
  Tärkein tapahtuma Suomen historiassa oli itsenäistyminen vuonna 1917, virallistesti 1918, kun Suomesta tuli tasavalta.

  VastaaPoista
 10. Mä kysyin joltakulta tytöltä bussipysähdyllä. Hän sanoi, että merkittävin henkilö historiassa on Presidentti Kekkonen ja merkittävin tapahtuma on talvi sota.

  VastaaPoista
 11. Haastattelin suomen kielen opettajaksi opiskelevaa Henriikkaa ja hänen mielestänsä merkittävimmät henkilöt Suomen historiassa ovat olleet ainakin Kekkonen, koska hän loi suhteita Venäjään. Ja Snellman, koska hän puhui suomalaisuuden ja suomen kielen puolesta.

  Hänestä luonnollisesti todella merkittävä aikaa Suomen historiassa on ollut vuodet 1900-1950.

  VastaaPoista
 12. Kyselin 22-vuotiaan suomalaismiehen ajatuksia aiheesta.
  Hänen mielestään kaikkien aikojen merkittävin henkilö Suomen historiassa on (yllätys, yllätys) Marsalkka Mannerheim. Kunnon perusteluja hän ei kuitenkaan osannut antaa. Hänen mielestään Mannerheim vain yksinkertaisesti oli niin merkittävä henkilö Suomelle sotien aikaan. Tämä vastaus oli mielestäni hyvin tyypillinen: monet pitävät Mannerheimia Suomen historian merkittävimpänä henkilönä, vaikka eivät tuntisikaan hänen saavutuksiian sen tarkemmin.
  Merkittävimmäksi tapahtumaksi hän nimesi itsenäistymisen, jonka seurauksena olemme suomalaisia ja saamme päättää omista asioistamme.

  VastaaPoista
 13. Esitin kysymyksia kolmille suomalaisille opiskeilijoille. Ilmaisesti vastata oli heille vaikea. He sanoivat, että he eivät puhu usein suomalaisesta historiasta. Lopuksi sain tavallisia vastauksia: Suomen merkittävimmät henkilöt ovat Mannerheim, koska he oli kansan johtaaja sodan aikana, ja Urho Kekkonen, joka osasi neuvotella onnistuneesti Neuvostoliiton kanssa, siis Suomi jäi vapaana maana.
  Suomen merkittävin aika oli heidän mielellään talvi sota. Silloin Suomalaiset onnistuivat voittamaan Venäjän eli paljon suuremman kanssa.

  VastaaPoista
 14. Kysyin niitä kysymyksiä kaveriltani Miralta. Hänen vastaukset ovat:

  1. Kuka tai ketkä ovat merkittävimmät henkilöt Suomen historiassa?

  Mikael Agricola on yksi merkittävimmistä henkilöistä, sillä hän kehitti
  pohjan suomen kielelle 1500-luvulla.
  Nykyaikaa ajatellen, on Tarja Halonen omasta mielestäni merkittävä
  henkilö, koska hän on ensimmäinen naispresidenttimme. Hänen valintansa
  jälkeen naisten ja miesten tasa-arvo on ehkä hieman kasvanut, vaikka
  esimerkiksi palkoissa on edelleen suuria eroja miesten ja naisten
  välillä.

  (Ja koska opiskelen muotoilua, haluan sanoa vielä, että Alvar Aalto on
  vaikuttanut suuresti suomalaisen muotoilun viemiseen ulkomaille. Myös
  Marimekko on vaikuttanut ja vaikuttaa edelleen suomalaiseen
  vaateteollisuuteen.)

  2. Mikä aika tai tapahtuma on ollut Suomen historian kannalta
  merkittävin?

  Vaikka en olekaan valtavan isänmaallinen (tai edes todella tietoinen
  Suomen historian asioista...) sanoisin, että sekä itsenäistymisen
  (6.12.1917) ja Toisen maailmansodan tapahtumat ovat vaikuttaneet
  merkittävästi Suomen historiaan. Suomi joutui luovuttamaan alueita
  silloiselle Neuvostoliitolle ja maksamaan suuria sotakorvauksia, mutta
  sai kuitenkin säilyttää itsenäisyytensä. Ei edes voi kuvitella,
  millaista elämä olisi ollut, jos Suomi olisi edelleen osa Venäjää.

  (Laitan tähän nyt vielä, että Suomen "yhteishengen" takia merkittäviä
  tapahtumia ovat olleet myös v.1995 Suomen maailmanmestaruuden voitto
  jääkiekossa ja v. 2006 Suomen voitto Euroviisuissa :D Näitä
  asioita suomalaiset jaksavat muistella vielä pitkään...)

  VastaaPoista
 15. Anteeksi, pääsi tuo dead line unohtumaan eilen...

  Esitin kysymykset 49-vuotiaalle miehelle. Hänen mukaansa merkittävin henkilö Suomen historiassa oli Urho Kekkonen, koska tämä oli Suomen pitkäaikaisin presidentti ja hoiti hyvin suhteita itään silloin, kun ne olivat vielä sota-ajan jäljiltä kriittisessä tilassa.

  Merkittävimmäksi ajanjaksoksi hän nimesi sota-aikojen lisäksi sotien jälkeisen jälleenrakentamisen ajan, joka johti sotakorvauksien myötä teollisuuden ja talouden kasvuun.

  VastaaPoista
 16. Deadline paukkuu täälläkin, pahoittelen.

  Esitin kysymykset 78-vuotiaalle isoäidilleni. Hänen mielestään merkittävimmät henkilöt Suomen historiassa ovat Risto Ryti ja marsalkka Mannerheim. Hänen mukaansa molemmat olivat ratkaisevassa asemassa Suomen sotien aikaan ja vaikuttivat paljon Suomen asioihin tuolloin.

  Tärkeimpänä tapahtumana hän pitää Suomen itsenäistymistä, sillä sen vuoksi suomalaiset saavat elää itsenäisenä kansana, jolla on oikeus päättää omista asioistaan.

  VastaaPoista
 17. Esitin kysymykset eräälle tutulle naiselle. Hän sanoi, että merkittävimmät henkilöt ovat Sibelius ja Kekkonen. Toinen, koska hänen musiikista on todella paljon pidetty ja "Finlandia" on aivan mahtava, toinen, koska oli niin pitkä aika päämiehenä ja teki maata varten todella paljon.
  Tärkein aika on sotien loppuminen.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.