maanantai 16. helmikuuta 2009

Kotitehtävä: "Koti, uskonto ja isänmaa"

Kotiläksyksi saatte taas kysellä suomalaisilta heidän mielipiteitään.

HAASTATTELE lyhyesti jotakuta suomalaista henkilöä ja kysy häneltä seuraavat kysymykset:

1) Mitä suomalaiset tarkoittavat kun he sanovat ”koti, uskonto ja isänmaa”?
2) Mitä haastateltava itse tuntee kun kuulee em. sanat?

Kirjoita saamistasi vastauksista tänne pe 20.2. klo 16.00 mennessä.

14 kommenttia:

  1. Haastattelin lyhyesti suomalaisia luokkakavereita, Lottaa ja Heidiä.

    Heidän mielestään sanat KOTI, USKONTA JA ISÄNMAA liittyvät itsenäisyyteen ja isänmaallisuuteen. Ne ovat yhteisiä arvoja ja myös vanhempia sanoja. Niiden kautta voi saada itsestään selvyyksiä nykyään.

    Kun kuulivat em. sanat, he heti ajattelivat vanhempia, sotaveteraania ja tärkeitä asioita. Lotta sanoi, että koti on tärkeä, mutta uskonto ei ole nykypäivänä niin tärkeä kuin muita.

    Fei eli Roosa

    VastaaPoista
  2. Haastattelin 23-vuotiasta miestä, joka vastasi seuraavaa:

    "'Koti, uskonto ja isänmaa' kuvastaa suomalaisten tärkeinä pitämiä perusarvoja, joiden varaan on turvallista rakentaa elämäänsä. Kodilla ymmärretään ennen kaikkea perhettä ja kodin sisällään pitämää rakkautta ja lämpöä. Niitä lähtökohtia, joiden varaan voimme elämämme perustaa. Uskonto viittaa vahvaan kristinuskon sanomaan, joka on auttanut
    isoisiämme itsenäisyytemme kannalta merkittävissä sodissa, ja johon suomalaiset voivat edelleen turvautua arjessa, etenkin
    vaikeina aikoina. Isänmaalla tarkoitetaan ylpeyttä omasta kotimaastamme, siitä, että olemme itsenäinen ja vapaa kansa.

    Ensimmäinen reaktio on turvallisuudentunteen tuleminen. Sanat tuntuvat pitävän sisällään paljon enemmän kuin vain kolme sanaa
    sinänsä, niiden sisältämää latausta on vaikea selittää, se täytyy itse tuntea. Niissä on jotakin erityisen arvokasta ja pyhää.
    Hetken päästä tulee mieleen myös sanaryppään sisältämä kliseisyys ja sen hyödyntäminen yhteyksissä, joihin se ei kuulu.
    Näitä ovat esimerkiksi mainokset."

    VastaaPoista
  3. Haastattelin suomalaista kaveria Mattia.

    Hän sanoi, että koti tarkoittaa perhettä ja isänmaa tarkoittaa sitä, että on tärkeää olla itsenäinen. Periaatteessa tuo tarkoittaa sitä, että nuo asiat ovat tärkeitä. Se liittyy vähän politiikkaankin. Joidenkin puolueiden ideologia perustuu vahvasti noihin kolmeen teemaan. Hän sanoi minulle myös, että jos tiedän kokoomus-puolueen, niin koti-uskonto ja isänmaa ovat erityisesti sille tärkeitä arvoja.

    Hänestä nämä sanat ovat hyvin suomalaiset sanat. Ne asiat yhdistävät monia suomalaisia ja ovat tärkeitä.

    VastaaPoista
  4. Minun kaveri sanoi, että nuo kolme asiaa ovat tärkeinä pidettyjä asioita suomalaisille ja tänä päivänä tuo kuulostaa monen mielestä jo hieman kliseeltä. Hänen mielestänsä uskonnon merkitys tulee vähemäksi ja perinteiset perhearvot ovat kokeneet jonkinlaisen inflaation. Toisaalta on mahdolista huomata eräänlainen konservatiivisten perhearvojen paluu.

    Kun kaveri itse kuulee semmoiset sanat, hänelle tulee mieleen sisällissodan ja talvi-ja jatkosodan vuodet. Tuo sanonta symboloi kansallista yhteenkuuluvuutta eli pientä pohjolan valtiota, joka taisteli olemassaolostaan ja itsenäisyydestään.

    VastaaPoista
  5. Haastateltavana on 41-vuotias mies, jonka mukaan "koti, uskonto ja isänmaa" ovat suomalaisia perusarvoja. Koti edustaa perhettä ja rakkautta. Uskonnolla on moraalinen ja eettinen merkitys, ja isänmaa on tärkeä yhteenkuuluvuuden ja kansallisen identiteetin kannalta. Sanonta oli korostunut talvi- ja jatkosodan aikana, jolloin rintamamiehiä pyrittiin kannustamaan taistelussa "kodin, uskonnon ja isänmaan puolesta". Nykyään kommenttia käytetään usein ironisessa ja pilkallisessa mielessä.

    2. Sanonta merkitsee perinteisiä elämän arvoja. Tulee mieleen mennyt Suomi, jolloin sanonnalla oli vielä suuri merkitys.

    VastaaPoista
  6. Haastattelin ystävääni Jounia. Hän sanoi, että Koti, uskonto ja isänmaa ovat kolme tärkein asioita suomalaisille. Kun hän kuuli ne sanat, hän ajatteli heti ne ovat ihan tärkeitä asioita, ja sitten kyllä ne herätti isänmaallisuutta hänestä.

    VastaaPoista
  7. Minun ystäväni vastasi:
    Koti on tietysti jokaisen oma pesä, jossa saa elää turvassa läheistensä kanssa - meille
    aika monelle varmasti itsestäänselvyys - mutta osaamme sitä kyllä arvostaakin. Pidämme siitä kynsin
    hampain kiinni, ja meille suomalaisille oma reviiri on myös tärkeä, sille (reviirille) ei saa tulla kuka tahansa.
    Suomalainen haluaa OMISTAA kodin - usemmiten. (Yritän varoa yleistämistä!)

    Uskonto - uskomisen vapaus, meille usko ja uskonto on hyvin henkilökohtaista, siitä ei pidä udella, eikä sitä
    ilmaista kaikille. Uskosta ei juurikaan puhuta, ellei sitten kuulu johonkin vapaampaan "suuntaan", omaan
    uskonnolliseen yhteisöön. Ainakin ennen oli tapana, että vanhemmat opettivat esim. iltarukouksen lapselle.
    Uskontoonkin liittyy vapaus.

    Isänmaa - itsenäinen Suomi, kotimaa, paikka josta olemme kotoisin. Suomalaisten yhteinen koti, jota
    puolustamme ja josta toivon mukaan pidämme huolta. Tosin olemme EU:ssa: isänmaa taitaa olla enää
    vain idealistinen kiiltokuva, (lintukoto, Aleksis Kivi), emme juurikaan enää saa päättää omista asioistamme
    ilman direktiivejä. On meillä sentään vielä oma lippu, joka pitää yllä tuota tunnetta isänmaasta, ainakin
    urheilukilpailuissa, silloin kun lippu nousee ja kansallissävel soi...

    VastaaPoista
  8. Esitin kysymykset 49-vuotiaalle naiselle.

    "Koti, uskonto ja isänmaa" merkitsevät hänen mukaansa suomalaisten perusarvoja, joiden pohjalle koko elämä rakentuu. Koti merkitsee suomalaisille tiettyä seutua ja läheisiä ihmisiä. Uskonto taas merkitsee tietynlaista "jumalanpelkoa" ja luonnon kunnioitusta varsinkin vanhemmalle kansalle. Isänmaa tarkoittaa maata, jonka edelliset sukupolvet ovat meille rakentaneet ja jonka itsenäisyyden säilymisen puolesta he ovat sotineet.

    Ensimmäiseksi hänelle tulee mieleen näistä sanoista kokoomuksen vaalilause vuosien takaa. Puolue on ilmeisesti halunnut tällä tutulla lausahduksella vedota sellaisiin perusarvoihin, jotka ovat kaikilla suomalaisille yhteisiä.

    VastaaPoista
  9. Kysyin eräaltä suomalaiselta kaverilta, joka on myös opiskelija Tampereen yliopistosta. Hänen mielestään "koti" ja "isänmaa" tarkoittavat Suomalaisten mukaan melkein samaa asiaa eli Suomi, mutta "koti" on ehkä henkilökohtaisempi termi. Uskonnolla Suomessa yleensä tarkoitetaan luterilaista kirkkoa.
    Kun minun kaveri sanoo "koti", hän miettii hänen kotikaupunkiaan ja perheettään. Isänmaa tarkoittaa sitten yksinkertaisesti Suomea. Uskonto hänelle ei ole tärkeää, vaikka hän käy poikkeuksellisesti kirkossa hänen vanhempien kanssa.

    VastaaPoista
  10. Mun 21-vuotias suomalainen kaveri vastasi kysymyksille näin:

    1. Koti, uskonto ja isanmaa ovat suomalaisille melko tärkeitä asioita, koska Suomi on pieni maa ja ollut itsenäinen niin vähän aikaa. Suomi on kuulunut venäjän ja ruotsin alaisuuteen niin kauan että kun itsenäisyys saavutettiin, se koettiin niin suurena lupauksena vapaudesta, oman yhteiskunnan luomisesta ja hyvinvoinnista että nämä sanat ovat jääneet elämään suomalaisten mieleen tänäkin päivänä.

    Koti on sana joka on varmasti tärkeä kaikille kansalaisuuksille, koti on paikka missä oma perhe elää ja mihin on aina mahdollista menna ja sitä ei voi sinulta kukaan riistää eikä sinne tunkeutua. siksi se on niin tärkeä sana.

    Uskonto taas on suomalaisille tärkeä koska olemme hyvin uskonnollinen kansa, uskonnollisuus on osana koulutusta, kasvatusta ja yhteiskuntaa. Minunkin vanhemmat ja isovanhemmat ovat saaneet todella uskonnollisen kasvatuksen joten se on ollut myös osa minunkin elämää. Mutta nyt kun asiat ovat jo kuitenkin edistyneet paljon viimeisen vuosisadan kuluessa uskonnollisuus on hieman hävittänyt merkitystään suomalaisille. EU:hun liittyminen, monikansallisuus ja tietoisuus muusta maailmasta ovat tuoneet avaruutta suomalaiseen uskontoon. Minusta jokaisella on oikeus uskoa itse juuri siihen mikä tuntuu hyvältä eikä koulujen tai vanhempien pitäisi tuputtaa uskontoa tai aatteita liian nuorille lapsille.

    Isänmaa taas on selvästi tärkeä sen takia koska olemme käyneet vaikeita sotia itsenäisyyden vuoksi ja nyt kun se on saavutettu niin isanmaallisuus on tullut ylpeyden aiheeksi ja tärkeäksi sanaksi. Etenkin sota-ajan eläneet ihmiset ovat hyvin ylpeita saavutuksistaan ja tottakai nuoremmankin sukupolven pitäisi olla. mielestäni se on tärkeä sana ja suomen itsenaistymisen tarinaa pitää jatkaa ja varjella myos seuraaville sukupolville. pitää olla ylpea omasta kansasta, mutta kuitenkin ottaa vastaan avoimesti kaikki muutkin kansat koska jokainen voi oppia paljon toiselta ihmiseltä.

    2. Tässä vaiheessa elämääni olen sitä mieltä että mitä enemmän itse koen asioita ja näen eri kulttuureja sita paremmin osaan rakentaa oman mielipiteeni ja ajatusmaailmani tulevaisuudessa. tällä hetkellä koti on minulle tärkein sana noista kolmesta koska olen viettänyt opiskelijan elämää jo melko kauan niin on mukavaa viettää kotona hetki rauhassa ja siella ei kukaan häiritse minua. uskonto on minulle sana joka ei tuota juurikaan tuntemuksia, koska haluan oppia enemman muistakin uskonnoista kuin kristinuskosta. minusta uskonto on tuottanut liian paljon pahaa maailmaan ollakseen uskomisen arvoinen asia. suurimmat osat sodista ja erimielisyyksistä kansojen välillä johtuu uskonnollisista erimielisyyksista mikä on mielestäni hyvin erikoista koska kaikki uskonnot pyrkivat kuitenkin lopulta samaan: onnen löytämiseen.

    Isänmaa merkitsee minulle sananvapautta, hyvinvointia,ilmaista koulutusta ja sosiaaliturvaa. mielestäni veteraanit ovat taistelleet hyvän asian puolesta ja kaikkien pitäisi olla ylpeita kansalaisuudestaan. mutta olen enemmän kiinnostunut kokemaan muita kulttuureita ja tutustumaan ihmisiin erimaista. minusta monikansallisuus on myös tärkeä asia ja avartaa pajon perus suomalaisen maailmankatsomusta.

    VastaaPoista
  11. Haastattelin 16-vuotiasta siskoani.

    Hänen mukaansa suomalaiset tarkoittavat kodilla, uskonnolla ja isänmaalla vankkoja perusarvoja, jotka ovat pohjalla suomalaisuuden käsitteessä. Koti, uskonto ja isänmaa liittyvät hänen mukaansa vahvasti suomalaisuuteen - ainakin ajatuksen tasolla.

    Haastateltavalle tulee sanoista isänmaallinen olo ja tätä kautta hän tuntee todella kuuluvansa Suomen kansaan.

    VastaaPoista
  12. Haastattelin ystävani, suomalainen nainen 40v.

    Mielenkiintoisen vastauksen sain, toki hieman erilainen kuin muut. Hänen mielestään joillekin ne ovat arvoja muttä hänelle ne eivät ole.
    Koti on tärkeä, uskonto ei ole ja isänmaa on "hyvää hommaa".
    Koti: koti voisi olla hänelle mikä tahansa paikka, jossa hän viihtyy, sillä ihminen teke sen kodistä "kotina".
    Isänmaa: "Suomi" isänmaana ei ole minulle tärkeä, sillä voisin asua muissa maissa, mutta Suomi on silti hyvää maa asua.
    Uskonto: oma jumalani kulkee paikasta toiseen mukana.

    VastaaPoista
  13. Haastattelin ystävääni, joka on vielä nuori ja sen takia hän ei oikein osannut vastata niihin kysymyksiin; hän sanoi, että suomalaisille ”koti, uskonto ja isänmaa” ehkä tarkoittavat sitä kuvaa, kun suomalaiset sotilaat taistelivat talvisodassa venäläisiä vastaan kodin, uskonnon ja isänmaa puolesta.

    Hänelle henkilökohtaisesti tulee mieleen, kun hän kuulee nämä sanat ”koti, uskonto ja isänmaa”, omistautumista itselle tärkeille ja läheisille asioille, Suomen kansaa yhdistäviä asioita.

    VastaaPoista
  14. Aluksi pyydän anteeksi, että vastaan niin myöhään. Olin sairas ja kaveri kertoi mulle vasta tänään tästä kotitehtävästä.

    Kysyin minun kaverilta, joka on myös opiskelija. Hän on 26 vuotta vanha.
    Koti hänelle merkitsee paikka, jossa ovat hänen läheisiä tai itseasiassa ne läheiset ihmiset.
    Isänmää on maa, jossa hän elää (johon on syntynyt); jossa on ihmisia, jotka puhuu samaa kielta, joilla on yhteinen historia ja kulttuuri.
    Ja uskonto on hänelle jotain kuin vanhaa perinnetta. Se kuluu kulttuuriin ja myöskin siihen vaikuttaa. Hän itse kävi lapsena vanhempiensa kanssa kirkossa, mutta hän itse ei ole enää kirkossa. Hän sanoi, että pitää itsensä ateistina. Mutta uskonto on hänen mieleensä mukaan edelleenkin tärkeä asia.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.